Tescilli bir marka, tescilden doğan haklara sadece bulunduğu ülke sınırları içerisinde sahip olur. İhracat yapan firmalar, giriş yaptıkları ülkelerde de marka tescili yapmaktadır. Marka sahibi, imal edeceği mamulün başka ülkeler için de marka hakkını isterse, ayrı ayrı o ülkelere müracaat etmesi gerekir.

Çeşitli marka tescil sistemleri ile diğer ülkelerde de tescilin sağladığı haklardan yararlanılmaktadır. Başvuru yapmak istediğiniz ülkelere göre, en fazla tercih edilen yurtdışı marka tescil sistemlerinden biri tercih edilerek süreç başlamaktadır.

Yurtdışı Marka Tescil Hizmetlerimiz

1. Madrid Sistemi- WIPO-World Intellectual Property Organization Başvurusu

Madrid Sistemi ile tek başvuru, tek dil ( İngilizce, İspanyolca Fransızca), tek para birimi ( CHF )Tek bir tescil numarası ve tek bir yenileme tarihi başvuru yapılabilir. Madrid üye listesinden ülkeleri seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Fakat Madrid sistemi için ulusal başvuru zorunluluğu vardır. Ayrıca uluslararası tescilli marka, menşe ofiste başvuru halinde bulunan veya tescil edilen esas markaya uluslararası tescil tarihinden itibaren beş yıl süreyle bağımlı kalır.

2. Avrupa Birliği Başvurusu – EUTM - European Union Trade Mark

Avrupa Birliği tescili tek bir başvuru, tek bir dil ve tek bir ücretle 27 AB üye ülkede geçerlidir.

Avrupa Birliği tescili Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Hırvatistan olmak üzere AB Üye ülkelerini kapsamaktadır. Avrupa Birliği marka yayın süresi 3 ay olup, 3 ay içerisinde itiraz gelmemesi halinde 10 yıl boyunca tescil edilmektedir. Dezavantajı ise, bir ülkede ret edilmesi halinde tüm üye ülkelerde başvuru ret edilmektedir.

3. Afrika Birliği Başvurusu -  OAPİ- African Intellectual Property Organization

OAPI Fransızca konuşulan Afrika ülkeleri tarafından kurulmuş bir sınai mülkiyet şirketidir. Afrika Birliği, OAPI ülkelerinden önce tek bir başvuruyla marka tescili yapma sistemidir. Afrika Birliği tescil süreci 10/12 ay olup, koruma süresi 10 yıldır. Afrika birliği marka ticari marka tescili başvurusunun yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde bir ticaret bölgesi kullanılması şartı vardır. 

Afrika Birliği Üye Ülkeler; Benin, Burkina Fasso, Çad, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahili, Gabon, Gine, Gine Bisseau, Kamerun, Kongo, Mali, Nijerya, Moritanya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Togo

4. Ülkesel Başvurular

Herhangi bir topluluğa dahil olmayan ülkelerde bağımsız marka vekiller aracılığıyla yapılan başvuru sistemidir. Ülkesel ( ulusal) marka başvuruları Körfez ülkeleri olan Suudi Arabistan, Katar, Irak, Suriye gibi ülkelerde tercih edilmektedir. Körfez ülkelerinde yer alan partner vekillerimiz aracılığı ile bu ülkelerde tescil hak sahibi olmanız mümkündür. Ülkesel başvurularda konsolosluk vekâletname onayları gerektiğinden, konsolosluk işlemlerinin süreç yönetimleri tarafımızca eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmektedir.

Tıkla Ara